Εύκολες συνταγές

Συνταγή Ολόκληρο Γεμιστό Κοτόπουλο Γεμιστό με Ρύζι

Σχετικά με τη συνταγή

Απολαύστε την αλμυρή απόλαυση ενός ολόκληρου γεμιστού κοτόπουλου γεμιστό με ρύζι! Αυτή η λαχταριστή συνταγή απογειώνει το κλασικό ψητό κοτόπουλο, εμποτίζοντας το με μια απολαυστική γέμιση από τέλεια καρυκευμένο ρύζι. Το αποτέλεσμα είναι ένα εντυπωσιακό κεντρικό κομμάτι που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας και θα τους κάνει να λαχταρούν για περισσότερα.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

Ολόκληρο κοτόπουλο
1 (περίπου 4-5 λίβρες)

Λευκό ρύζι
2 φλιτζάνια

Κρεμμύδι
1 μεγάλο

Σελίδες σκόρδο
4

Πιπεριές
2

Μαϊντανός
1/2 φλιτζάνι

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού

Μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού

Πάπρικα
1/2 κουταλάκι του γλυκού

Κύμινο
1/2 κουταλάκι του γλυκού

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτό το δελεαστικό πιάτο, θα χρειαστείτε:
– Σανίδα κοπής
– Μαχαίρι
– Μπολ ανάμειξης
– Μεγάλη κατσαρόλα
– Μέτρια κατσαρόλα
– Ψητό τηγάνι
– Θερμόμετρο κρέατος
– Σπάγγος κουζίνας ή οδοντογλυφίδες

Προετοιμασία

1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 375°F (190°C).
2. Ξεπλύνετε ολόκληρο το κοτόπουλο με κρύο νερό και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας.
3. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, μαγειρέψτε το λευκό ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να ψηθεί αλλά να σφίξει.
4. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδου, τις πιπεριές και τον μαϊντανό. Αφήστε στην άκρη.
5. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
6. Προσθέστε στην κατσαρόλα το σκόρδο, τις πιπεριές, τον μαϊντανό, αλάτι, μαύρο πιπέρι, την πάπρικα και το κύμινο. Μαγειρέψτε για λίγα λεπτά μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις.
7. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα το βρασμένο ρύζι, ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά.
8. Γεμίστε την κοιλότητα του κοτόπουλου με το καρυκευμένο μείγμα ρυζιού, φροντίζοντας να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.
9. Χρησιμοποιήστε σπάγκο κουζίνας ή οδοντογλυφίδες για να ασφαλίσετε το άνοιγμα του κοτόπουλου.
10. Τοποθετούμε το γεμιστό κοτόπουλο σε ένα ταψί και το περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε το εξωτερικό του κοτόπουλου, μαύρο πιπέρι, πάπρικα και τυχόν επιπλέον βότανα ή μπαχαρικά που επιθυμείτε.
11. Ψήνετε το κοτόπουλο στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά ή έως ότου η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει τους 165°F (74°C) όταν δοκιμάσετε με ένα θερμόμετρο κρέατος τοποθετημένο στο παχύτερο μέρος του μηρού χωρίς να αγγίξετε το κόκαλο.
12. Μόλις ψηθεί, αφαιρέστε το κοτόπουλο από το φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το χαράξετε.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής με ολόσωμο κοτόπουλο γεμιστό με ρύζι είναι περίπου 30 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο που απαιτείται για να ξεπλύνετε και να στεγνώσετε το κοτόπουλο, να μαγειρέψετε το ρύζι, να ψιλοκόψετε και να σοτάρετε τα λαχανικά και να γεμίσετε το κοτόπουλο με το μείγμα ρυζιού. Ο χρόνος μαγειρέματος στο φούρνο είναι περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, δίνοντάς σας άφθονο χρόνο για να ετοιμάσετε τυχόν συνοδευτικά πιάτα ή να ετοιμάσετε το τραπέζι για μια απολαυστική γευστική εμπειρία.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο ψήσιμο και ζουμερό κρέας, βάλτε ολόκληρο το κοτόπουλο σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά πριν το ψήσετε.
– Αλατοπιπερώστε το κοτόπουλο γενναιόδωρα με αλάτι, πιπέρι και πάπρικα για να βελτιώσετε τη γεύση του και να δημιουργήσετε μια όμορφη χρυσοκαφέ κρούστα.
– Αλείφετε το κοτόπουλο με τους δικούς του χυμούς κάθε 30 λεπτά κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να το διατηρείτε υγρό και αρωματικό.
– Για πιο τραγανό δέρμα, αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 425°F (220°C) κατά τα τελευταία 10-15 λεπτά μαγειρέματος.
– Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος για να ελέγξετε αν είναι έτοιμο. Η εσωτερική θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τους 74°C στο παχύτερο μέρος του μηρού χωρίς να αγγίξει το οστό.
– Αφήστε το ψημένο κοτόπουλο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το χαράξετε. Αυτό επιτρέπει στους χυμούς να αναδιανεμηθούν, με αποτέλεσμα τρυφερό και ζουμερό κρέας.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσότητα ανά μερίδα

Θερμίδες
450

Πρωτεΐνη
25 g

Παχιά
15 g

Υδατάνθρακες
50 g

Ίνα
2g

Νάτριο
350 mg

Βιταμίνη C
30% DV

Σίδερο
8% DV

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Όταν σερβίρετε αυτό το ολόσωμο κοτόπουλο γεμιστό με ρύζι, μπορείτε να το παρουσιάσετε ως ένα εκπληκτικό κεντρικό κομμάτι σε μια μεγάλη πιατέλα. Η χρυσαφένια φλούδα του κοτόπουλου θα συμπληρωθεί όμορφα με ζωηρές γαρνιτούρες όπως φρέσκα βότανα όπως μαϊντανός ή κλωνάρια δεντρολίβανου.

Για να ολοκληρώσετε το γεύμα, σκεφτείτε να σερβίρετε μερικά νόστιμα συνοδευτικά μαζί με το γεμιστό κοτόπουλο. Ακολουθούν μερικές επιλογές:

  • Ψητά λαχανικά: Αλατοπιπερώστε και ψήστε μια ποικιλία λαχανικών όπως καρότα, πατάτες και λαχανάκια Βρυξελλών για μια πολύχρωμη και θρεπτική πλευρά.
  • Πράσινη σαλάτα: Ετοιμάστε μια τραγανή, δροσερή σαλάτα με ανάμεικτα χόρτα, ντοματίνια, αγγούρια και ένα αφράτο ντρέσινγκ βινεγκρέτ.
  • Πουρές σκόρδου: Ο κρεμώδης πουρές πατάτας με γεύση ψητό σκόρδο αποτελεί μια ανακουφιστική και απολαυστική προσθήκη στο γεύμα.
  • Σπαράγγια στον ατμό: Τα ευαίσθητα και τρυφερά δόρατα σπαραγγιού στον ατμό προσφέρουν μια υπέροχη αντίθεση με τις χορταστικές γεύσεις του γεμιστού κοτόπουλου.
  • Ψωμί κρούστας: Σερβίρετε φρεσκοψημένο ψωμί κρούστας στο πλάι για να καθαρίσετε τυχόν νόστιμους χυμούς από τη γέμιση κοτόπουλου και ρυζιού.

Μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί και να προσαρμόσετε τα συνοδευτικά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και την περίσταση. Αυτές οι επιλογές θα προσθέσουν ποικιλία, χρώματα και υφές στο γεύμα σας, διασφαλίζοντας παράλληλα μια ισορροπημένη γευστική εμπειρία.

Συνθήκες αποθήκευσης

Εάν έχετε υπολείμματα από το γεμιστό κοτόπουλο με ρύζι, η σωστή αποθήκευση είναι απαραίτητη για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα και τη γεύση του. Αφήστε το μαγειρεμένο κοτόπουλο να κρυώσει εντελώς πριν το αποθηκεύσετε. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το κρέας που περίσσεψε από τα κόκαλα και φυλάξτε το σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για έως και 3-4 ημέρες.

Για μακροχρόνια αποθήκευση, μπορείτε να καταψύξετε το κοτόπουλο που έχει απομείνει. Τοποθετήστε το ψιλοκομμένο ή κομμένο σε φέτες κρέας σε σακούλες ή δοχεία κατάψυξης, αφαιρώντας όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα για να αποφύγετε το κάψιμο του καταψύκτη. Το κατεψυγμένο κοτόπουλο μπορεί να αποθηκευτεί έως και 3 μήνες. Όταν είναι έτοιμο να το απολαύσετε, ξεπαγώστε το όλη τη νύχτα στο ψυγείο και ξαναζεσταθείτε απαλά στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Η συνταγή ολόκληρου γεμιστού κοτόπουλου με ρύζι προσφέρει μια ισορροπία γεύσεων και θρεπτικών συστατικών. Ακολουθούν ορισμένα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τα βασικά συστατικά:

  • Κοτόπουλο: Είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, απαραίτητων βιταμινών όπως η Β6 και η Β12, και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την επισκευή των μυών, ενώ οι βιταμίνες και τα μέταλλα υποστηρίζουν διάφορες σωματικές λειτουργίες.

  • Λευκό ρύζι: Παρά τη φήμη του, το λευκό ρύζι παρέχει γρήγορη ενέργεια λόγω της περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες. Είναι εύκολα εύπεπτο και μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής όταν καταναλώνεται με μέτρο.

  • Κρεμμύδι και σκόρδο: Αυτά τα αρωματικά λαχανικά μπορεί να έχουν αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορούν να συμβάλουν σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Πιπεριές: Αυτά τα ζωντανά λαχανικά είναι γεμάτα με βιταμίνες C και Α, οι οποίες προάγουν την υγεία του δέρματος, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και υποστηρίζουν την υγεία των ματιών.

  • Μαϊντανός: Αυτό το βότανο περιέχει βιταμίνες Κ, C και Α, καθώς και φυλλικό οξύ, παρέχοντας αντιοξειδωτικά και πιθανά αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Ενώ αυτό το πιάτο είναι χορταστικό και γευστικό, ο έλεγχος των μερίδων είναι σημαντικός για μια ισορροπημένη διατροφή. Η απόλαυσή του μαζί με μια ποικιλία λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως θα εξασφαλίσει ένα θρεπτικό γεύμα.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε το Κοτόπουλο Ολόκληρο Γεμισμένο με Ρύζι, ίσως σας ενδιαφέρει να εξερευνήσετε αυτές τις παρόμοιες συνταγές:
1. Ψητό κοτόπουλο με λεμόνι με γέμιση κινόα
2. Γεμιστές κότες Κορνουάλης με πιλάφι με άγριο ρύζι
3. Γεμιστές πιπεριές με κοτόπουλο και καστανό ρύζι
4. Μεσογειακό γεμιστό στήθος κοτόπουλου με κουσκούς
5. Ψητό χοιρινό φιλέτο με γέμιση μήλου και μανιταριών

Αυτές οι συνταγές προσφέρουν μια απολαυστική αλλαγή στα κλασικά γεμιστά πιάτα πουλερικών, ενσωματώνοντας διάφορες γεύσεις και υλικά που ταιριάζουν σε διαφορετικά γούστα.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συναρπαστική συνταγή με ολόσωμο κοτόπουλο γεμιστό με ρύζι αντλεί έμπνευση από διάσημους σεφ σε όλο τον κόσμο που έχουν κατακτήσει την τέχνη της δημιουργίας αξέχαστων γευμάτων. Σεφ όπως ο Gordon Ramsay, η Ina Garten και ο Yotam Ottolenghi έχουν επιδείξει την τεχνογνωσία τους στο να συνδυάζουν γεύσεις και τεχνικές για να δημιουργήσουν εξαιρετικά πιάτα.

Αντλώντας έμπνευση από αυτά τα γαστρονομικά εικονίδια, αυτή η συνταγή συνδυάζει τη διαχρονική γοητεία του ψητού κοτόπουλου με τις ζωηρές γεύσεις από γεμιστό ρύζι. Γιορτάζει τη χαρά της μαγειρικής και την τέχνη της δημιουργίας αξέχαστων γευστικών εμπειριών.

Θυμηθείτε, ενώ οι διάσημοι σεφ παρέχουν έμπνευση, η πραγματική μαγεία βρίσκεται στο να προσθέσετε την προσωπική σας πινελιά και δημιουργικότητα για να κάνετε αυτή τη συνταγή μοναδικά δική σας. Φορέστε λοιπόν το καπέλο του σεφ σας, μαζέψτε τα υλικά και αφήστε το άρωμα αυτού του εξαιρετικού πιάτου να γεμίσει την κουζίνα σας! Καλή όρεξη! 🍽️

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button