Εύκολες συνταγές

Συνταγή κέικ λεμονιού με γλάσο

Συνταγή για κέικ λεμονιού με γλάσο

Σχετικά με τη συνταγή

Αυτό το υπέροχο κέικ λεμονιού με γλάσο είναι ένας τέλειος συνδυασμός πικάντικων και γλυκών γεύσεων που θα δελεάσουν τους γευστικούς σας κάλυκες. Το υγρό και αφράτο κέικ εμποτισμένο με φρέσκο ​​ξύσμα λεμονιού ολοκληρώνεται με ένα λαχταριστό γλάσο, δημιουργώντας μια έκρηξη καλοσύνης εσπεριδοειδών σε κάθε μπουκιά. Είναι ένα ιδανικό επιδόρπιο για κάθε περίσταση, από το απογευματινό τσάι μέχρι ειδικές γιορτές.

Συστατικά

<πίνακας>

Κέικ
Γάνωμα

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

1 ½ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​χυμό λεμονιού

1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού

4 μεγάλα αυγά
1-2 κουταλιές της σούπας γάλα (προαιρετικά)

¾ φλιτζάνι γάλα

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​χυμό λεμονιού

1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτή τη συνταγή για Κέικ λεμονιού με γλάσο, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:
– Μπολ ανάμειξης 🍲
– Ηλεκτρικό μίξερ ή σύρμα 🍰
– Μεζούρες και κουτάλια 🥄
– Ζεστέρα ή τρίφτη 🍋
– Αποχυμωτής ή αποχυμωτής εσπεριδοειδών 🍶
– Ταψιά για κέικ (στρογγυλές 9 ιντσών) 🥮
– Σχάρα ψύξης 🧊
– Κοσκινάκι ή κόσκινο
– Σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα

Και φυσικά, μην ξεχνάτε τα κύρια συστατικά που αναφέρονται παραπάνω!

Προετοιμασία

1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350°F (175°C). Λαδώνουμε και αλευρώνουμε δύο στρογγυλές φόρμες για κέικ 9 ιντσών.
2. Σε ένα μπολ ανάμειξης, κρεμάστε το μαλακωμένο βούτυρο και την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν με ένα ηλεκτρικό μίξερ ή ένα σύρμα.
3. Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
4. Ανακατέψτε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ενωθούν καλά.
5. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
6. Προσθέστε σταδιακά τα ξηρά υλικά στο υγρό μείγμα, εναλλάξ με το γάλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με τα ξηρά υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσέχοντας να μην ανακατευτούν.
7. Μοιράζετε τη ζύμη ομοιόμορφα ανάμεσα στις προετοιμασμένες φόρμες του κέικ και ισιώνετε τις κορυφές με μια σπάτουλα.
8. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.
9. Βγάζουμε τα κέικ από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν στα ταψιά για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τα μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής για το κέικ λεμονιού με γλάσο είναι περίπου 20 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή και τη μέτρηση των συστατικών, καθώς και την προετοιμασία της ζύμης και τη διαίρεση της σε φόρμες για κέικ. Ο χρόνος ψησίματος είναι περίπου 25-30 λεπτά και η ψύξη των κέικ διαρκεί επιπλέον 10 λεπτά. Επομένως, μπορείτε να περιμένετε ότι ο συνολικός χρόνος προετοιμασίας θα είναι περίπου 55-60 λεπτά.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για τους vegan, μπορείτε να κάνετε μερικές απλές αντικαταστάσεις για να μετατρέψετε αυτήν τη συνταγή σε μια απόλαυση φιλική προς τους vegan:
– Αντικαταστήστε το γαλακτοκομικό γάλα με γάλα αμυγδάλου ή οποιοδήποτε άλλο φυτικό γάλα της επιλογής σας.
– Αντί να χρησιμοποιείτε κανονικό βούτυρο, επιλέξτε vegan βούτυρο ή μαργαρίνη από φυτικά έλαια.
– Αντικαταστήστε τα αυγά με ένα υποκατάστατο αυγού vegan, όπως σάλτσα μήλου, πουρέ μπανάνας ή λιναρόσπορο αναμεμειγμένο με νερό.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρεύετεΓια να εξασφαλίσετε τα καλύτερα αποτελέσματα κατά την προετοιμασία αυτής της συνταγής για Κέικ λεμονιού με γλάσο, ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  1. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστατικά σας είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσετε. Αυτό θα τα βοηθήσει να αναμειχθούν ομαλά και να δημιουργήσουν μια ομοιόμορφη υφή στη ζύμη του κέικ.

  2. Όταν ξεφλουδίζετε τα λεμόνια για το κέικ και το γλάσο, χρησιμοποιήστε έναν λεπτό τρίφτη ή ξύσμα για να βγάλετε το γευστικό ξύσμα χωρίς να πάρετε καθόλου από το πικρό λευκό κουκούτσι.

  3. Κοσκινίστε τα ξηρά συστατικά, όπως το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι, πριν τα προσθέσετε στο υγρό μείγμα. Αυτό βοηθά στην αφαίρεση τυχόν σβώλων και εξασφαλίζει ομοιόμορφη κατανομή.

  4. Προσέξτε να μην ανακατέψετε υπερβολικά το κουρκούτι μόλις αρχίσετε να ενσωματώνετε τα ξηρά συστατικά. Η υπερβολική ανάμειξη μπορεί να οδηγήσει σε ένα πυκνό κέικ αντί για ένα ελαφρύ και αφράτο.

  5. Χρησιμοποιήστε ποιοτικά λεμόνια και στύψτε τα φρέσκα για το χυμό λεμονιού. Ο φρεσκοστυμμένος χυμός προσφέρει την πιο λαμπερή και ζωντανή γεύση.

  6. Προσαρμόστε την ποσότητα της ζάχαρης σε σκόνη και του χυμού λεμονιού στο γλάσο σύμφωνα με την επιθυμητή συνοχή. Αν προτιμάτε πιο πηχτό γλάσο, χρησιμοποιήστε λιγότερο χυμό λεμονιού και αν το θέλετε πιο αραιό, προσθέστε λίγο περισσότερο.

  7. Μόλις κρυώσουν τελείως τα κέικ, μπορείτε να ισιώσετε προσεκτικά τις κορυφές χρησιμοποιώντας ένα οδοντωτό μαχαίρι για να τα κάνετε ομοιόμορφα και ευκολότερα στοίβαγμα.

  8. Εάν νιώθετε δημιουργικοί, μπορείτε να προσθέσετε μια νότα κομψότητας γαρνίροντας το κέικ με φέτες λεμονιού, φρέσκα μούρα ή βρώσιμα λουλούδια πριν το σερβίρετε.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθούν οι κατά προσέγγιση διατροφικές πληροφορίες για μία μερίδα (φέτα) κέικ λεμονιού με γλάσο:

  • Θερμίδες: 320
  • Συνολικά λιπαρά: 14 g
  • Κορεσμένα λιπαρά: 8 g
  • Χοληστερόλη: 80 mg
  • Νάτριο: 230 mg
  • Συνολικοί υδατάνθρακες: 47 g
  • Ίνες: 1g
  • Σάκχαρα: 33 γρ
  • Πρωτεΐνη: 4 g

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις συγκεκριμένες μάρκες και τις ποσότητες των συστατικών που χρησιμοποιούνται.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε αυτό το υπέροχο κέικ λεμονιού με γλάσο, μπορείτε να το παρουσιάσετε με διάφορους τρόπους:

  1. Σερβίρετε μεμονωμένες φέτες σε πιάτα επιδόρπιου γαρνίροντας με πασπαλισμένη ζάχαρη άχνη, ένα κλαδάκι φρέσκο ​​δυόσμο ή μια κούκλα σαντιγί.

  2. Για μια πιο επίσημη παρουσίαση, τοποθετήστε ολόκληρο το κέικ σε μια διακοσμητική βάση για κέικ και περιβάλετέ το με φρέσκες φέτες λεμονιού ή μούρα.

  3. Μπορείτε επίσης να κόψετε το κέικ σε μικρότερα κομμάτια και να τα σερβίρετε σε μια χαλαρή συγκέντρωση ή ως επιδόρπιο σε ένα πάρτι.

Όσον αφορά τις πλευρικές εναλλακτικές, μερικές νόστιμες επιλογές για να συμπληρώσουν τη γεύση λεμονιού θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

  • Παγωτό βανίλια: Η κρεμώδης γλυκύτητα του παγωτού βανίλιας συνδυάζεται υπέροχα με το πικάντικο κέικ λεμονιού.
  • Φρέσκα φρουτοσαλάτα: Μια δροσερή φρουτοσαλάτα φτιαγμένη με φρούτα εποχής προσθέτει μια έκρηξη φρεσκάδας και ζωηρά χρώματα στο πιάτο.
  • Σορμπέ λεμόνι: Σερβίρετε μαζί με το κέικ μια κουταλιά σορμπέ με ξύσμα λεμονιού για μια επιπλέον γροθιά εσπεριδοειδών.

Νιώστε ελεύθεροι να γίνετε δημιουργικοί και να επιλέξετε πλευρές που ταιριάζουν στις προσωπικές σας προτιμήσεις ή ταιριάζουν με την περίσταση!

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα και τη γεύση του κέικ λεμονιού με γλάσο, ακολουθήστε αυτές τις συστάσεις αποθήκευσης:

  1. Εάν σας περισσεύουν, καλύψτε καλά το κέικ ή τυλίξτε μεμονωμένες φέτες σε πλαστική μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο.

  2. Αποθηκεύστε το κέικ σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 2-3 ημέρες. Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι το γλάσο μπορεί να γίνει ελαφρώς κολλώδες με την πάροδο του χρόνου.

  3. Αν προτιμάτε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μπορείτε να βάλετε το κέικ στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για έως και μία εβδομάδα. Απλώς φροντίστε να το επαναφέρετε σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρετε για να βελτιώσετε τη γεύση και την υφή του.

  4. Για εκτεταμένη αποθήκευση, μπορείτε να παγώσετε το κέικ. Τυλίξτε το σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη και στη συνέχεια αλουμινόχαρτο ή τοποθετήστε το σε αεροστεγές δοχείο. Μπορεί να καταψυχθεί έως και 2-3 μήνες. Ξεπαγώστε το κέικ στο ψυγείο για μια νύχτα πριν το σερβίρετε.

Θυμηθείτε, το φρεσκοψημένο είναι πάντα το καλύτερο, αλλά με την κατάλληλη αποθήκευση, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το υπέροχο κέικ λεμονιού με γλάσο για αρκετές ημέρες.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε αυτό το κέικ λεμονιού με γλάσο προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία:

  1. Λεμόνια: Πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, τα λεμόνια είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού, βοηθούν την πέψη και προάγουν το υγιές δέρμα.

  2. Αυγά: Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β12 και D. Συμβάλλουν στη μυϊκή δύναμη, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη συνολική ευεξία.

  3. Γάλα: Μια καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης D, το γάλα βοηθά στην ενίσχυση των οστών και των δοντιών. Παρέχει επίσης άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, βιταμίνη Α και κάλιο.

  4. Βούτυρο: Ενώ το βούτυρο πρέπει να καταναλώνεται σε

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button